A szűrők képesek  feltartoztatni a részecskéket fizikai és mechanikai úton, mint a diffúzió, elfogás, befogás és szűrő hatás. Elektrosztatikus hatás a részecskék és a szálak között nagyon fontos. Az alábbi ábrákon a levegő áramlása látszik a szál körül.

Szita hatás

Hogyan működik a szűrőAzok a szemcsék melyek mérete nagyobb a szálak közötti távolságnál, fenn akadnak a réseken.

Diffúzió

Hogyan működik a szűrő - diffúzióAz 1 mm kisebb részecskék nem követik a levegő áramlásának útját, hanem a Brownian mozgás hatása alapján viselkednek. A molekulák a levegőben készítenek ezek kis részecskéket kapnak egy cikk-cakk mozgást. Mikor hozzáér a szálhoz odatapad hozzá.

Befogás

BefogásA nagyobb nehezebb  szemcsék mozgási tehetetlensége túl nagy ahhoz, hogy követni tudják a levegő útját a szál körül. Ezek a szemcsék az eredeti útvonalon haladnak tovább és becsapódnak a szálba.
A tehetetlenség növekszik a légsebességgel, a szemcse méretével, és csökken a szál méretével.

Elfogás

ElfogásA kicsi és könnyű részecskéket a légáramlat képes a szálakon túl juttattni. Ha a részecske közelebb van a szálhoz mint a részecske átmérője, akkor az beleakad a szálba. A levegő sebessége nem befolyásolja az elfogás hatását, amíg a szál alakja meg nem változik. A nagyobb részecske, vékonyabb szál és kisebb szál távolság növeli az elfogás hatását. Ez azt jelenti, hogy a tapadáshoz a szűrőnek sok vékony szálat kell tartalmaznia és a szálak hasonló átmérőjűek legyenek, mint a szennyező részecskék.