LÉGSZŰRŐ SZAKSZAVAK

Aktív Szén Szűrő – Aktív szén használatával eltávolítja a gázokat és szagokat a levegőből.

Adszorpció – gáz vagy gőz szennyezők csapdába ejtése a szűrő felszinén fizikai vagy vegyi folyamat során.

AHU – Légkezelő (Air Handling Unit) – Egy rendszer ami magába foglalja a ventillátort és a légcsatornát, amiben van a szűrő, a hőcserélő, párásító, stb.

Légsebesség (Air Flow) – egységnyi idő alatt a szűrőn átáramló levegő mennyisége

Légszűrő – egy eszköz, ami eltávolítja a lebegő szemcséket a légáramláson keresztűl.

Leválasztásifok – a szűrő azon képességének mértéke, ahogy eltávoltítja a szabványt port a légáramból adott körülmények mellett. Az érték súlyszázalékban.

ASHRAE – American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers – egy ipari szervezet, ami megalkotja a mérési szabványokat.

Zsebes/Táskás Szűrő – egy megnővelt szűrő felület, ami táskákból vagy zsebekből áll, amik lehetnek öntartó vagy a levegő áramlással megtámasztottak.

Repesztési nyomás – egy légsebesség, amely meghaladja a szűrő maximális nyomását és okozza a szűrő átszakadását.

Tisztatér (Cleanroom) – a tisztatér helység egy olyan környezet, amit a gyárak vagy tudományos kutatók használnak, ajol alacsony szinten kell tartani a környezeti szenyezőket, mint por, lebegő mikrobák, aeroszol részecskék, vegyi gőzők. A tizstatér szabályozása a megengedett szenyezőrészecskék számát és méretét adja meg egy légköbméterben. Az ilyen tisztalevegőhöz HEPA vagy ULPA szintű szűrő szükséges.

Durva por – 10 μm nagyobb szemcsék amik szemmel is könnyen láthatóak.

Compact Filters – felület nővelt szűrő, mely anyaga pliszirozott és tipikusan 2 vagy 4 V-formában készül a nagyobb szűrés és portároló képesség miatt.

Portároló kapacitás (DHC – Dust Holding Capacity) – a szűrő által megszűrt és tárolt por mennyisége, a szűrő végellenállásáig.

Hatásfok – a feltartott szemcsék számának aránya, a belépő szemcsék százalékában kifejezve.

Elektroszatikus szűrő – a szűrő egy elektromos töltésű lemez és egy elektromos töltésű szál használatával töltést ad az áthaladó részecskének és azt a lemezhez vonza.

Szabad szűrőfelület – a tényleges szűrő felület amin a levegő keresztül áramlik.

Szűrő osztály – a szűrők teljesítmény karakterisztikájuk alapján egy tartományba sorolása az EN 779 vagy EN1822 mérési eljárás alapján.

Végellenállás – A légellenállás folyamatosan nő a szűrés folyamán. Ez az az érték, amikor javasolt a szűrő cseréje is.

Finom por – 1 és 10 μm közötti szemcse méret, ami alig látható.

Tömítés – egy szegély, ami körbe fut a szűrő elülső keretén. Biztosítja hogy a levegő (szenyeződés) ne szökhessen el a szűrő és a légkezelő között.

Üvegszálas anyag – egy üvegszálakból készült anyag. Alacsony elektroszatikus töltéssel rendelkezik. A kiáramlás irányába üvegszálak válhatnak le és ez veszélyes. Csak speciális alkalmazásoknál.

Zsír szűrő – tipikus konyhai felhasználásra. Gyakran megkövetelik az egészségügyi és biztonsági előírások. Ezek a szűrők összegyűjtik a zsíros szenyeződéseket. Létezik a állandó és mosható változat.

HEPA – High Efficiency Particulate Air – H osztályba sorolása EN1822 szabvány szerint. A szűrési finomság 85-99,995% MPPS között. Abszolút szűrőnek is hívják..

HVAC – Heating, Ventilation and Air Conditioning – Fűtő, ventillációs Légkondicionáló

Mini-Pleat – kisebb formába hajtogatott szűrőanyag, jó szűrési karakteriszikával.

MPPS – Most Penetrating Particle Size – A szűrő anyagán áthaladó legnygyobb szemcse átmérője.

Panel szűrők – egy hajtogatott (pliszírozott) szűrőanyag amit erős keret vesz körbe. A keret anyaga általában fém, műanyag, fa.

Elő-szűrő – Több fokazatú szűrésnél használják a nagyobb méretű szenyezők eltávolítására. Az előszűrő védi a nagy hatásfokú szűrőt és megnőveli annak élettartamát.

Nyomásesés – a szűrő előtti és utáni pontok közötti légnyomás különbség. Általában ez a szűrő ellenállása.

ULPA – Ultra Low Penetration Air – szűrő mely hatásfoka 99,9995% MPPS felett van.